Hoofdstellen   
          

Je hebt diverse soorten hoofdstellen, hieronder een kleine reeks van hoofdstellen.
Het engelse hoofdstel, Mexicaanse hoofdstel, westernhoofdstel, ijslander hoofdstel, combi hoofdstel,stang en trens hoofdstel , bitloos hoofdstel, etc..

Het engelse hoofdstel is het meest gebruikte hoofdstel, maar zoals je hieronder leest, kun je deze krijgen met allerlei verschillende neusriemen.

Welke neusriem is het meest geschikt voor uw paard ? Over het algemeen word voor recreatief rijden het hoofdstel met een gecombineerde neusriem gebruikt. Eigenlijk is dit een combinatie van een hoge en lage neusriem tegelijk. Een gecombineerde neusriem zit boven bij de neus vast en er zit een extra sperriem aan deze komt onder het bit langs. Persoonlijk vind ik dit zelf het prettigst rijden.
Tevens heb je nog een hoofdstel met  hoge neusriem deze worden veel gebruikt als je met stang rijd. En geeft het paard iets meer bewegingsruimte.
Hoofdstellen met een lage neusriem waren vroeger erg populair, echter kunnen deze alleen met een trens gebruikt worden. Momenteel word deze alleen nog bij jonge paarden gebruikt.
Wij zijn er nog lang niet, want we hebben ook nog een hoofdstel met de Mexicaanse neusriem. De Mexicaanse neusriem word veel gebruikt met springen. De riemen komen midden op de neus uit en geeft het paard hierdoor meer ademhalingsvrijheid, Echter als het paard zo mond graag open doet dan werkt de Mexicaanse neusriem erg scherp in. De koordneusriem heeft eigenlijk dezelfde werking als de Mexicaanse neusriem.

Het Mexicaanse hoofdstel, zoals u hierboven al hebt kunnen lezen, word deze vooral voor het springen gebruikt.

Het westernhoofdstel, Het voordeel van een western hoofdstel si dat je zonder neusriem rijd, hierdoor heeft het paard extra bewegingruimte en geen last van het hoofdstel. Uiteraard moet je dit wel rustig aan opbouwen bij uw paard aangezien de meesten gewend zijn om met neusriem te rijden. U kunt er ook voor kiezen om met neusriem te rijden, u gebruikt dan een bosal. De frontriem heb je in 2 verschillende soorten, je hebt de standaard frontriem maar je hebt ook de een oor frontriem. Beide frontriemen zijn vaak heel leuk bewerkt en kun je krijgen in alle soorten, kleuren en bewerkingen. Wat ook anders is bij een western hoofdstel dat zijn de teugels, dit zijn 2 lange riemen die aan de uiteinden niet vast zitten. Tevens zijn de bakstukken niet met een normale gesp maar is het altijd met schroefjes of met vetertjes.

IJslander hoofdstel, Deze zijn er in vele soorten en modellen, je kan ze met en zonder neusriem krijgen, je kan ze zelfs zonder frontriem krijgen, ze zijn te krijgen in leer of in kunststof.

Combi hoofdstel, een combi hoofdstel is ideaal als je lange afstanden rijd. Heel veel ruiters gaan uren lang door het bos rijden en vinden het leuk om onderweg te stoppen, Met een combi hoofdstel maak je in 1 klik van je hoofdstel een halster. Van je teugels maak je een halstertouw. Ideaal als je je paard even wilt laten grazen of vast wilt zetten voor een pauze.

Stang en trens hoofdstel, Deze hoofdstellen gebruik je vaak in de klasse Z dressuur of hoger. Bij een stang en trens hoofdstel rijd je met 2 bitten, echter houd er goed rekening mee dat sommige paarden een heel klein mondje hebben en dat 2 bitten soms niet in de mond passen. Dus de ruiter moet wel erg goed kunnen rijden. Ben je lager dan Z dressuur dan raad ik gene stang en trens hoofdstel aan maar een normaal bit.

Bitloos hoofdstel, Deze heb je in vele soorten, kaptoom, standaard bitloos hoofdstel, bosal, touwhoofdstel. U rijd zonder bit en doet daarbij het paard geen pijn in de mond, uw paard zal doordoor nooit in verzet komen tegen het bit. Ook zal deze nooit tegen de hand zijn. Uiteraard zal u echt op uw zit moeten gaan rijden. Want uw paard moet naar uw hulpen luisteren en niet naar het trekken in zijn mond. Bitloze hoofdstellen komen al meer in trek.

 

Uiteraard kan ik nog meerdere soorten opnoemen, maar bovenstaande modellen zijn de meest gebruikten.

De onderhoud,Het onderhoud van uw hoofdstel is erg belangrijk, het beste is dat je hem in een bak met olie legt, haal wel indien je stoffen teugels hebt deze er af. Vergeet niet om het bit er af te halen.
laat dit lekker een nacht in trekken en daarna goed uitwrijven met een doek.

Bitten, Bitten heb je in meerdere maten 10,5-11,5-12,5en 13,5 en bij stangen werken ze weer met hele maten. Aak heb je voor shetlanders en A ponys 10,5 cm voor B en C pony’s 11,5 cm voor D en E pony’s 12,5 cm en voor paarden 13,5 cm.
De meeste gebruikte bitten zijn de watertrens en de bustrens, watertrens heeft losse ringen en een bustrens vaste ringen. Voor jonge paarden is een bustrens aan te bevelen. Beide bitten zijn meer onder te bevelen in dubbel gebroken bitten, stangen, d-trens.
Wil je een zacht bit pak dan een water,bus of dubbel gebroken trens.
Wil je een scherp bit dan raad ik je de D-trens of een stang aan.

Tabellen maat :
Mini shetlanders = mini shet maat
Shetlanders en A-ponys = shetland maat
B/C pony’s =  Pony Maat
D/E pony’s= Cob maat
paarden=Full maat
paarden vanaf 1.75= Extra Full maat.